Türk Vatandaşlığının kazanım yollarına baktığımızda iki farklı yol olduğunu görmekteyiz. Bunlardan ilki doğumla kazanılan Türk Vatandaşlığı iken bir diğer yol ise sonradan kazanım ile gerçekleşir.
Doğumla Türk Vatandaşlığı da kendi içinde iki durumda mümkün hale gelir bunlardan ilki Soybağı yolu diğeri ise doğum yeri yoluyladır.
Sonradan kazanma yolları ise:
- Gerekli şartların sağlanması ile yapılan başvuru sonucu yetkili makam tarafından verilen karar ile
- Turkuaz kart sahibi olma, sanayi tesisi getirmek gibi yollar ile kazanma
- Evlat edinilme ile kazanma
- Seçme hakkı ile kazanma
- Türk Vatandaşı ile evlenme sonucu kazanma
TÜRK VATANDAŞLIĞINI SONRADAN KAZANABİLME YOLLARI
1)GEREKLİ ŞARTLAR
Eğer Türk Vatandaşı olmak istiyorsanız bazı şartları yerine getirmeli ya da bu şartları sağlamak amacıyla yaşamınızı idame ettirdiğiniz yeri değiştirmelisiniz. Başvurunuzu sağlamadan önce bilmelisiniz ki başvuru tarihinizden geriye doğru olmak üzere beş sene boyunca kesintisiz olarak Türkiye’de ikamet iznine tabi olarak kesintisiz bir şekilde Türkiye’de yaşıyor olmalısınız.
Ergin ve ayırt etme gücüne sahip kişilerin başvuru için hakları vardır.
Türkiye’ye yerleşmek konusunda aldığınız kararı, mal edinerek, iş kurarak ya da çalışarak bir şekilde ilgili makamlara kanıtlamalısınız. Ya da bu kanıtı Türkiye’de okuyarak, Türk vatandaşı ile evlenerek ya da bunlar olmaksızın 1. Dereceden bir akrabanızın Türk vatandaşı olarak Türkiye’de yaşadığını belgelemeniz gerekecek.
Türk toplumunun gereklerine uyumlu bir şekilde yaşayarak toplum değerlerine aykırı kötü alışkanlık sahibi olmamalı ve Türkiye’de yaşamaya yetecek derece ve düzeyde Türkçe bilgisine sahip olmalısınız.
Yani ilgili makama toplumun değerlerine önem ve özen gösterdiğinizi kanıtlayacak birkaç kültürel farkındalık edinmiş olmalısınız.
Türkiye’de geçinmenize yetecek kadar gelir sahibi ya da meslek sahibi olmalısınız. Ve bu durumda kamu düzenini tehlikeye atacak ya da onu engelleyecek bir hale sahip olmamalısınız.
VATANDAŞLIK BAŞVURUSU NASIL YAPILIR
Türk vatandaşlığı başvurusunu Türkiye içinde ikamet ettiğiniz yerdeki valilikten, yurt dışında ikamet ediyorsanız ise Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği ya da başkonsolosluk veya konsolosluklarından yapabilirsiniz.
Türk vatandaşı olmak isteyen kişi tarafından bizzat yapılabilirken, resmi bir vekalet aracılığıyla atayacağınız bir vekil tarafından da yapılabilir. Posta ile başvuru mümkün değildir. Çünkü başvurunun yapılacağı ofiste karar mercii olan çalışanlar yoktur. Memurlar yalnızca aracı konumundadır. Karar mercii İçişleri Bakanlığı’dır. Müraacat ofisindeki memurların görevi başvurunun usule uygun alınmasını sağlamaktır.
Toplayarak teslim edeceğiniz belgeler ile birlikte müraacat ettiğiniz başvuru ofisi belgelerinizi bir dosya haline getirecek ve başvurunuzun değerlendirme süreci başlayacaktır. Ve sonucu sizlere bildirilecektir.
VATANDAŞLIK BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER
- Başvuru Formu ( Uzman danışmanlarımız tarafından doldurulmaktadır.)
- 2 adet biyometrik foto
- Pasaport ve noter onaylı Türkçe tercümesi
- Doğum belgesi
- Medeni durum belgesi
- Sağlık raporu
- Gelir durumunu gösteren belgeler
- Gün sayım belgesi (Önemlidir, uzman danışmanlık hizmetlerimizden yararlanınız.)
- Geçerli ikamet izni kartı aslı ve fotokopisi
- Harç ödeme dekontu
Evlilik Yoluyla Türk Vatandaşı Olma Şartları
Yabancıların evlilik yoluyla Türk vatandaşlığı kazanmaları 5901 Sayılı Vatandaşlık Kanununun 16.maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre bir yabancının Türk vatandaşı ile evlenmesi yabancı kişiye re’sen Türk vatandaşlığı kazandırmaz. Türk vatandaşlığının kazanılabilmesi için belirli şartların gerçekleştirilmiş olması gerekir. Bu şartları inceleyecek olursak;
- Yabancının vatandaşlık için başvuru yapması;
- Eşlerin aile birliği içinde yaşıyor olması;
- Yabancının evlilik birliğine aykırı hareketlerde bulunmaması;
- Vatandaşlık başvurusunda bulunacak olan yabancının en az 3 yıl Türk vatandaşı ile evli olması ve evliliğinin devam ediyor olması;
- Yabancının kamu güvenliğini tehdit edecek bir halinin bulunmaması
Bir Türk vatandaşı ile evlilik yapan yabancı şahsın, yukarıda sayılan bütün şartları taşıması halinde eğer Türkiye’de ikamet ediyorlarsa bulundukları şehirdeki valiliğe, yurtdışında iseler bulundukları ülkedeki Türk Konsolosluğuna giderek vatandaşlık başvurularını gerçekleştirebilirler.
Türk Vatandaşlığının Evlenme Yoluyla Kazanılmasında Başvuru İçin Gerekli Belgeler:
- Talebi belirten form dilekçe
- Türk vatandaşı eşe ait müracaat makamlarınca sistemden alınan nüfus kayıt örneği
- Kişinin hangi devlet vatandaşı olduğunu gösteren pasaport veya benzeri belge, vatansız ise temininin mümkün olması halinde buna ilişkin belge
- Kişinin kimlik bilgilerini gösteren doğum belgesi veya nüfus kayıt örneği
- Yerleşim yeri Türkiye’dde bulunuyor ise en son tarihli ikametgah
- Herhangi bir suç nedeniyle hakkında kesinleşmiş mahkeme kararı bulunuyor ise onaylı bir örneği
- Hizmet bedelinin Maliye veznesine yatırıldığına dair makbuz
YABANCILARIN OTURUM İZNİ
Oturma izni ülkelerce verilen vize süresinden daha fazla bir süre için Türkiye’de kalacak olan yabacıların, kişinin İl Göç İdaresinden alması gereken ve kişinin Türkiye’de kalacağı süre sınırlarını belirleyen hukuki belgedir.
Oturma izninden muaf olan yabancılar hariç tüm yabancı uyruklu kişiler vize süresi bittiği andan itibaren ülkeden çıkış yapmak ya da oturma izni almak için belge hazırlamaya başlamalıdır. Oturma izninden muaf olan kişiler:
- Vatansız kişi kimlik belgesi sahibi olanlar,
- Türkiye’de görevli konsolosluk ve diplomasi memurları,
- Türkiye’de görevli konsolosluk ve diplomasi memurlarının Dış İşleri Bakanlığı’na bildirilen aile üyeleri,
- Doğumla Türk vatandaşı olanlar,
- Türkiye Cumhuriyeti’nin anlaşmalı olduğu ülkelerden ikamet izninden muaf tutulanlar,
- Uluslararası kuruluşların Türkiye temsilciliklerinde çalışan ve statüleri anlaşma ile belirlenmiş olanlardır.
Kamu sağlığını ve düzenini korumak amacıyla her yabancının ülkede izinsiz olarak yaşaması mümkün değildir. Ortaya çıkacak olumsuz durumların önüne geçmek amacıyla düzenleme gereklidir. Ülke çıkarlarının önde tutulması tespit ve kontrolün de üst düzeyde tutulmasını gerektirir.
Oturma izninin belli başlı türleri vardır. Yabancı, ihtiyacı olan türü seçerek gereken şartları tamamlayıp başvuruda bulunabilir. Bu türler:
- Kısa Dönem
- Uzun Dönem
- Aile
- Öğrenci
- İnsan ticareti Mağduru
- İnsani ikamet iznidir.
İkamet izni alma yolu online olarak devam etmektedir. Göç idaresinin sitesi üzerinden e-ikamet sisteminden ilk kez başvuru yapıyorum butonu ile forma yönlendirilerek formu doldurup başvurunuzu tamamlayabilirsiniz. Gerekli olan formu doldurduktan sonra sürecin tamamlanması için İl Göç İdaresi Müdürlüğü için randevu almalısınız. Daha sonra aldığınız randevuya doldurduğunuz formu çıktı alarak gerekli belgeleri de topladıktan ve düzenledikten sonra PTT kargo aracılığı ile İl Göç İdaresine bu belgeleri ulaştırmalısınız.
Bu ulaşım süresi içinde eğer vizeniz sona ermişse, randevu süresine kadar oturum izni sağlanmaktadır. Geri dönüşünüzü ise 90 gün içerisinde İl Göç İdaresi tarafından size ulaştırılacak kargo alacaksınız.
Bu süreci ister bireysel isterseniz de bir vekil aracılığıyla yürütebilirsiniz. Eğer bu başvurunun reddi ya da deport edilme durumu ile karşılaşmak istemiyorsanız, bir avukatla süreci ilerletmelisiniz. Çünkü aynı işlemleri tekrarlamak tarafınızı çok fazla maliyetle birlikte sarsacaktır.
E-ikamet sistemi üzerinden doldurduğunuz başvuru formundan sonra gelecek sayfada Ankara İl Göç İdaresi Müdürlüğü ile birlikte uygun gün ve saat seçilerek işleme alınacaktır.
Aldığınız randevu sonucunda, gerekli belgeleri hazırlayarak randevu günü ve saatinde hazır bulunmalısınız.
MADDE 7 KAPSAMINDA OTURMA İZNİ ALAMAYACAK YABANCILAR
Yabancılar Kanunu’nun 7. Maddesinde Türkiye’de oturma izni alamayacak olan yabancıların kimler olduğu belirtilmiştir. Madde 7 kapsamına giren hiçbir yabancı Türkiye’de oturma izni alamayacaktır.
Bu yabancılar, a)Pasaportu ya da pasaport yerine geçen belgesi, vizesi ya da çalışma izni olmayanlar ve bu belgeleri hileli yoldan sahte bir şekilde elde etmiş olanlar. B) Vize bitiminden sonra en az 60 gün süreli pasaportu olmayanlar. c) Madde 15’te belirtilen, Türkiye’ye girişi yasaklanmış olanlar, ya da girişi kamu güvenliği açısından tehlike arz edenlerdir.
OTURMA İZNİ VE ÇALIŞMA İZNİ İÇİN GEREKLİ BELGELER
1)KISA DÖNEM OTURMA İZNİ VE ÇALIŞMA İZNİ İÇİN GEREKLİ BELGELER
Kısa dönem ikamet izni MADDE 31 – (1) Aşağıda belirtilen yabancılara kısa dönem ikamet izni verilebilir: a) Bilimsel araştırma amacıyla gelecekler b) Türkiye’d e taşınmaz malı bulunanlar c) Ticari bağlantı veya iş kuracaklar ç) Hizmet içi eğitim programlarına katılacaklar d) Türkiye Cumhuriyeti’nin taraf olduğu anlaşmalar ya da öğrenci değişim programları çerçevesinde eğitim veya benzeri amaçlarla gelecekler e) Turizm amaçlı kalacaklar f) Kamu sağlığına tehdit olarak nitelendirilen hastalıklardan birini taşımamak kaydıyla tedavi görecekler g) Adli veya idari makamların talep veya kararına bağlı olarak Türkiye’de kalması gerekenler ğ) Aile ikamet izninden kısa dönem ikamet iznine geçenler h) Türkçe öğrenme kurslarına katılacaklar ı) Kamu kurumları aracılığıyla Türkiye’de eğitim, araştırma, staj ve kurslara katılacaklar i) Türkiye’de yükseköğrenimini tamamlayanlardan mezuniyet tarihinden itibaren altı ay içinde müracaat edenler |
Kısa dönem oturma izni alabilmek için yabancılar kanununun 32. Maddesi kapsamındaki şartlara sahip olmak gereklidir.
Kısa dönem ikamet izinlerinin verilmesinde aşağıdaki şartlar aranır: a) 31 inci maddenin birinci fıkrasında sayılan gerekçelerden biri veya birkaçını ileri sürerek talepte bulunmak ve bu talebiyle ilgili bilgi ve belgeleri ibraz etmek b) 7 nci madde kapsamına girmemek c) Genel sağlık ve güvenlik standartlarına uygun barınma şartlarına sahip olmak ç) İstenilmesi hâlinde, vatandaşı olduğu veya yasal olarak ikamet ettiği ülkenin yetkili makamları tarafından düzenlenmiş adli sicil kaydını gösteren belgeyi sunmak d) Türkiye’de kalacağı adres bilgilerini vermek |
GEREKLİ BELGELER
- Siteden alınmış ve doldurulmuş başvuru formu
- Pasaport veya pasaport yerine geçecek bir belgenin aslı ile fotokopisi
- 4 adet biyometrik fotoğraf
- İkamet izni boyunca yetecek miktarda maddi imkan beyanı
- Sağlık Sigortası
2)UZUN DÖNEM OTURMA İZNİ VE ÇALIŞMA İZNİ İÇİN GEREKLİ BELGELER
- Siteden alınmış ve doldurulmuş başvuru formu
- Pasaport veya pasaport yerine geçecek bir belgenin aslı ile fotokopisi
- 4 adet biyometrik fotoğraf
- İkamet izni boyunca yetecek miktarda maddi imkanın beyanı
- Sağlık sigortası
- Son 3 yıl içerisinde sosyal yardım alınmadığına dair imzalı veya mühürlü belgenin aslı.
- Adres kayıt sistemine kayıtlı olduğunu gösteren belge. Nüfus müdürlüklerinden alınabilir.
- Duruma göre gerekli ise ek belgeler
3) AİLE OTURMA İZNİ
Türkiye’de oturma iznine sahip olan yabancı ya da mülteci yabancı eşine, kendisinin ya da eşinin ergin olmamış yabancı çocuğuna ya da kendisinin ya da eşinin bağımlı olan yabacı çocuğuna aile oturma iznini düzenleyebilir ve böylelikle Türkiye’de yaşam sürecek hale gelebilir.
Eğer oturma iznine sahip olan ve Türkiye’de yaşayan yabancının birden fazla eşi varsa, eşlerinden yalnızca bir tanesine aile oturma izni kapsamında Türkiye’de oturma hakkını sunabilir. Fakat oturma iznine sahip olan yabancının bütünün çocukları bu haktan yararlanabilir.
İkamet alacak kişinin sunması gereken belgeler:
- Başvuru formu
- Pasaport veya dengi bir belgenin yerine geçecek imzalı veya e-imzalı belge.
- 4 adet biyometrik fotoğraf
- Duruma göre gerekli ise ek belgeler
- Destekleyici kişinin sunması gereken belgeler:
- Pasaport veya dengi bir belgenin yerine geçecek imzalı veya e-imzalı belge.
- Nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi.
- Süre boyunca yetecek miktarda maddi imkanın beyanı
- Başvuran tüm aile bireyleri için sağlık sigortası
- İkamet izni belgesinin veya dengi bir belgenin aslı ve fotokopisi.
- Adli sicil kaydı
- Adres kayıt sistemine kayıtlı bulunduğuna dair belge. Nüfus müdürlüklerinden alınabilir.
OTURMA İZNİ İPTALİ
Oturma izni, şartlara bağlanmış ve kişinin sosyal ekonomik olarak sunduğu belgelere göre kabulü veya reddi belirlenmiş bir izin türüdür. Oturma izni kabule tabi olabileceği gibi iptal edilmesi de mümkün olan seçenekler arasındadır.
Bazı durumlarda oturma izninin başvurusu reddedilebileceği gibi verilmiş oturma izninin de iptal edebileceği bazı durumlar şunlardır:
KISA DÖNEM İKAMET İZNİ ALANLARIN İPTAL SEBEPLERİ
Yabancının sınır dışı edilme kararına çarptırılması, Yurt dışında çok uzun süre kalmasıyla ihlal kararının verilmesi ve ülkeye giriş yasağının verilmesi, Kısa dönem izninin kapsadığı alanlar dışında amaçlarla faaliyetler yürütme gibi sebeplerle kısa dönem ikamet izni iptal edilebilir.
AİLE İKAMET İZNİ ALANLARIN İPTAL SEBEPLERİ
Yabancının sınır dışı edilmesi veya hakkında ülkeye giriş yasağı konulması, aile ikamet izninin hizmet ettiği amacın dışında kullanılması ailenin ikamet izninin iptal yaptırımına çarptırılmasına neden olabilmektedir.
ÖĞRENCİ İKAMET İZNİ ALANLARIN İPTAL SEBEPLERİ
Öğrenci ikamet izni şartları yerine getirilmezse, Öğrenci ikamet izni amacı dışında kullanılırsa ve öğrenimin sürdürülmesi imkansız hale gelip yabancı hakkında sınır dışı ya da ülkeye giriş yasağı verilmesiyle iznin iptali söz konusu olabilmektedir.
UZUN DÖNEM İKAMET İZNİ ALANLARIN İPTAL SEBEPLERİ
Yabancı uyruklu kişi kamu düzeni açısından tehlike arz etmeye başlarsa ve yabancı Türkiye dışında bir yıldan daha uzun süre kalırsa izin iptal edilir.
YABANCILARIN ÇALIŞMA İZNİ
Çalışma İzni Nedir?
6735 Sayılı Uluslararası İşgücü Kanununa göre yabancıların Türkiye’de bir işverene bağımlı veya bağımsız çalışabilmeleri için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından izin almaları gerekir. Çalışma iznini ilgili Bakanlıktan almamış bir yabancının Türkiye’de herhangi bir sektörde çalışması yasalara uygun değildir ve tespit edildiği takdirde belirli yaptırımlar uygulanır.
Çalışma İzni Nasıl Alınır?
Çalışma izni için başvuru yapmak isteyen yabancı, belirli prosedürlere uymak koşuluyla yurt içinden veya yurt dışından çalışma izni alabilir.
ÇALIŞMA İZNİNE YURTDIŞINDAN BAŞVURMA
Çalışma iznine yurt dışından başvuru yapılacak ise ilk önce çalışma izni almka isteyen yabancı yabancı o ülkedeki Türk temsilciliğine çalışma vizesi başvurusunda bulunmalıdır. Bu başvurunun yapılmasından sonra Türkiye’deki işveren veya vekalet verdiği avukat; 10 iş günü içerisinde, online sistem üzerinden, çalışma vizesi başvurusu yapan yabancı için, verilen referans numarası ile, çalışma izni başvurusu yapabilir. E-devlet üzerinden yapılan işverenin veya vekalet verilen avukatın yaptığı bu başvuru sonucunda, istenen tüm evraklar 6 işgünü içerisinde bizzat veya posta yoluyla Bakanlığa teslim edilir.
Türkiye’de bulunan işverenin veya vekalet verilen avukatın yaptığı online başvuru sonucunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, işçi ve işveren tarafından teslim edilen bilgi ve belgeleri inceler. Bu incelemeler sonucunda eksik bulunan belge var ise, eksik belgelerin tamamlanması istenir. Tüm belgelerin toplanması ile birlikte Bakanlık incelemeleri yapar, hatta gerekli görürse farklı merciilerin de görüşünü alır ve başvuru için onay veya red kararı verir.
Onaylanan çalışma izni sonucunda yabancı işçi, Dış Temsilciliğe ait çalışma vizesi harcını yatırmalı ve vizeyi almalıdır. Çalışma izni başvurusu kabul edilen yabancı işçi, en fazla 180 gün içerisinde Türkiye Cumhuriyeti’ne giriş yapmalıdır.
ÇALIŞMA İZNİNE TÜRKİYE’DEN (YURTİÇİNDEN) BAŞVURMA
Yurt içinden çalışma iznine başvurmak isteyen kişinin ilgili yurtdışı temsilciliğinden konsolos aracılığıyla Türk Temsilciye ulaşmasına gerek yoktur. Yurt içinde (Türkiye’de) bulunan yabancı uyruklu kişinin çalışma izni alabilmesi için en az 6 ay süreli oturma iznine sahip olması gerekir. Türkiye’de bulunan yabancı işçinin eğer en az 6 aylık oturma izni varsa; Türkiye’deki işveren, online sistem üzerinden yabancı için çalışma izni başvurusu yapmalıdır. Online sistem üzerinden yapılan işverenin yaptığı bu başvuru sonucunda, istenen tüm evraklar 6 işgünü içerisinde bizzat veya posta yoluyla Bakanlığa teslim edilir. Bakanlık gerekli incelemeleri yapar ve sonuca bağlar.
Türkiye’de çalışmak isteyen her yabancı, çalışma iznine sahip olmayacaktır. Yabancılara çalışma izni, birtakım kıstas ve şartlara bağlanmıştır. Bu şart ve kıstasları sağlayan ayrıca yapılan başvuru neticesinde onay alan yabancı uyruklu kişiler Türkiye’de yasal olarak işçi sıfatına haiz olurlar.
Yabancılara Çalışma İzni Verilebilmesi İçin Aranan Şartlar:
1.Çalışmak için izin başvurusunda bulunulan iş yerinin ödenmiş olan sermayesi en az 100.000 TL olmalıdır. Ayrıca bu iş yerinin brüt satış tutarı 800.000 TL ya da şirketin bir önceki yılın ihracat tutarı 250.000 Amerikan Doları olmalıdır. Ev işlerinde çalışmak üzere (hasta-yaşlı-çocuk bakıcılığı) yapılan başvurularda bu şart aranmayacaktır.
2.Yabancı işçinin çalışmak istediği iş yerindeki çalışanların en az beşi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmalıdır. Yabancı işçinin şirket ortağı olması durumunda ise verilen çalışma izni süresinin son 6 ayındaki süreç içerisinde iş yerinde en az 5 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı işçinin çalışması şartı aranır. Genel olarak ise, her 5 Türk vatandaşı çalışana karşılık 1 yabancı çalışan olması gerekir. Ev işlerinde çalışmak üzere (hasta-yaşlı-çocuk bakıcılığı) yapılan başvurularda ve şirketin turizm ve seyehat şirketi olması durumunda bu şart aranmayacaktır.
3.Çalışma izni şirket ortağı adına alınacak ise, almak isteyen şirket ortağı olan yabancının ise sermaye payının en az %20’sine sahip olması gerekmektedir. Bu rakam da 40.000 TL’nin üstünde olmalıdır.
4.İş yeri tarafından yabancıya ödenmesi gereken maaş, yabancı çalışanın görevi ve yapacağı işle orantılı bir düzeyde olmalıdır ve kesinlikle asgari ücretten fazla olmalıdır. Asgari maaş miktarları bakanlık tarafından belirlenmektedir ve başvuru öncesi mutlaka bakılması gerekir.
Çalışma İzni Uzatma Başvurusu
6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanununun 10.maddesi uyarınca çalışma izni, ilk başvurularda iş ve hizmet sözleşmesindeki sınırı aşmamak koşuluyla, 1 yıllık verilmektedir. Bahsi geçen kanun metninin 2. fıkrası gereğince, aynı işyerinde çalışmaya devam eden yabancıların uzatma başvuruları ilk uzatmada en çok 2, sonraki uzatma başvuruları en çok 3 yıllık verilmektedir. Ancak yabancının işyeri değişikliği yaptığı durumlarda, işveren değişikliği yaşanması sebebi ile uzatma başvurusu olarak değil, ilk başvuru olarak değerlendirmeye alınmakta ve en fazla 1 yıllığına verilmektedir.
Çalışma İzni Uzatma Başvurusunda Bulunacak İşverenin Dikkat Etmesi Gerekenler:
- Çalışacak 1 yabancı için en az 5 T.C. vatandaşı çalıştırmak
- Yabancının maaşını eksiksiz olarak bank aracılığı ile yatırmak
- Şirketin vergi borcunun bulunmaması
- Yabancının SGK ödemelerini yaptırmış olmak ve SGK’ya borcunun olmaması
Çalışma Başvurusu Yapılan Yabancının Dikkat Etmesi Gerekenler:
- Herhangi bir suç işlememiş olmak
- İzin süresi boyunca toplam 6 aydan fazla Türkiye dışında kalmamak
Çalışma İzni Uzatma İçin Gereken Belgeler:
- Çalışma izni uzatma başvurusu dilekçesi
- Bir önceki yıla ait SMMM veya vergi dairesi tarafından onaylı bilanço, kar ve zarar tablosu
- Pasaport fotokopisi
- Elektron ortamda doldurulan uzatma başvuru formu
- Şirketin en son sermaye yapısını ve ortak sayısını gösteren Ticaret Sicil Gazetesi
- Eski çalışma izni belgesi
Yabancı Öğrenciler Çalışma İzni Alabilir mi?
Türkiye’de eğitim gören öğrencilerin çalışma izni alması normal yabancı işçi çalıştırma şartları dışında farklı koşullara da uygunluk sağlamalıdır. Türkiye’de her öğrenim derecesinde öğrenim gören yabancı öğrencinin çalışması mümkün değildir. Yabancı öğrencilerin çalışma izni alması sadece yüksek lisans ve doktora öğrencileri için geçerlidir. Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da öğrencinin izin almak istediği dönem için oturma izninin devam ediyor olmasıdır. Yüksek lisans ve doktora öğrenimi gören yabancılar dışında kalan lise ve lisans öğrencileri çalışma izni alamayacaklardır.
Ev Hizmetleri İçin Yabancılara Çalışma İzni
Ev hizmetleri için yabancılara çalışma izninin verilmesi oluşabilecek mağduriyetleri önlemek maksadıyla belirli koşullara bağlanmıştır. Bu sebeple her ev hizmeti için yabancı işçi çalıştırılması mümkün olmamaktadır. Bu sebeple sınırlı sayıda sayılmış olan ev hizmetlerinde yabancı işçi çalıştırılabilecektir. Bu ev hizmetleri; çocuk bakıcılığı, yaşlı bakıcılığı ve hasta bakıcılığıdır. Bunların dışında ev hizmetleri kategorisinde sayılabilecek diğer meslekler için (örneğin, temizlik çalışanı) yabancı işçi çalıştırmak yasal değildir.
Tahdidi olarak sayılan ev hizmetlerinde; örneğin çocuk bakıcılığı yapmak amacıyla çalıştırılacak yabancı işçinin çalışma iznini alabilmesi için, çalışılacak konutta 15 yaşından küçük bir çocuğun yaşaması zorunlıudur. Bunun gibi yaşlı bakıcılığı yapmak isteyen bir yabancı işçinin de çalışacağı konutta 65 yaşından büyük birinin yaşıyor olması zorunlu kılınmıştır. Hasta bakıcılığı için ise evde bakıma muhtaç birinin yaşıyor olması zorunludur. Ciddi bakım gerektiren ağır işler dışında erkek yabancılara ev hizmetlerinde çalışma izni verilmemektedir.
Yine ev hizmetlerinde çalışmak üzere çalışma izni alacak kişilerin ispatlanabilir hane gelirleri belirli bir miktarın üzerinde olmalıdır.